Terug naar de voorpagina: click hier
----------

Evenementen/agenda Nunspeet e.o.: click hier
----------

Alle activiteiten Zandenbos: click hier
----------

Extra links-dossier Nunspeet: click hier

DOSSIER MOEFLONS
Staatsbosbeheer wil alle moeflons verbannen van de Veluwe

foto: Jasper National Park Artis helpt bij vangen moeflons
 • bron: De Stentor, 31 mei 2005
  ELSPEET/VIERHOUTEN - ‘Als we de moeflons niet laten weghalen op de Noorderheide, zouden ze afgeschoten moeten worden’, werd enkele jaren geleden gezegd voorlichter Hans van den Bos van Staatsbosbeheer.

  Bij de verplaatsing roept men de hulp in van specialisten van dierentuin Artis in Amsterdam voor vangen, registratie en transport van de beesten.
  De wilde schapen passen niet in het Faunabeheerplan Veluwe, dat is gebaseerd op de Flora- en Faunawet van 2002 en dat vorig jaar door de provincie Gelderland is vastgesteld.
  ‘We hebben met de moeflon niks van doen’, bevestigt Theo Dikker van de provincie Gelderland. ‘Da’s gewoon een exoot die gehouden wordt. Al is hij wel beschermd in zijn oorspronkelijke leefgebied, bij de Middellandse Zee’.

  Het ingrijpen op de Noorderheide heeft ook te maken met het verwijderen van rasters en hekken in het kader van het plan Eindeloze Veluwe. Dat moet onder meer edelherten, damherten, reeën en wilde zwijnen meer ruimte bieden om zich te verplaatsen.

  In nationaal park De Hoge Veluwe werden de moeflons al in 1921 door Anton Kröller geïntroduceerd. Ze werden daar met succes uitgezet voor de jacht. De moeflons daar worden met rust gelaten. De Hoge Veluwe blijft wel afgerasterd.

  De moeflons trokken op de Noorderheide belangstelling tijdens door Staatsbosbeheer georganiseerde wildwandeltochten. Inmiddels (2008) heeft Staatsbobeheer haar standpunt, de moeflons te willen verwijderen, herzien.

  Een beeld van een moeflon werd in 2003 onthuld bij het Veluwetransferium. Daarmee had Nunspeet het beeld terug dat tussen 1968 en 1994 door vernielingen ernstig werd aangetast en altijd in een plantsoentje aan de Spoorlaan stond. • De Stentor, 31 mei 2005
  Staatsbosbeheer wil tientallen moeflons op de Veluwe vangen omdat ze daar niet thuishoren.
  De moeflon is het kleinste in het wild levende schaap met imposante horens. Ze horen volgens het Faunabeheerplan niet thuis op de Veluwe en worden straks alleen ‘gedoogd’ in nationaal park De Hoge Veluwe omdat de beesten daar al zijn sinds hun introductie vanuit Corsica in 1921.


  Staatsbosbeheer verbant moeflons van Noorderheide
 • Nunspeet.Net, 30 mei 2005
  Staatsbosbeheer wil tientallen moeflons vangen omdat ze volgens de organisatie niet op de Veluwe thuis zouden horen. Ze leven (overigens al tientallen jaren!) op de Noorderheide tussen Vierhouten en Elspeet.
  De moeflon is het kleinste in het wild levende schaap met imposante horens. Ze horen volgens het Faunabeheerplan niet thuis op de Veluwe en worden straks alleen 'gedoogd' in nationaal park De Hoge Veluwe. De moeflons worden overgeplaatst naar de Amsterdamse Waterleidingduinen, waar ze wel welkom zijn.
  Er wordt een uitzondering gemaakt in nationaal park De Hoge Veluwe. De beesten zijn daar al sinds hun introductie vanuit Corsica in 1921.

  'Moeflons mogen op twee plekken blijven voortbestaan'
 • Emailbrief Veluwecommissie, juni 2004
  Reeën, edel- en damherten en wilde zwijnen moeten veel meer ruimte krijgen om op de Veluwe natuurlijker te leven. >De moeflons mogen op twee plekken blijven voortbestaan.
  Het blafhert ofwel het muntjak, die de laatste jaren ook op de Veluwe is gesignaleerd is illegaal uitgezet. Hij zou de ree kunnen gaan overheersen en dient te worden uitgeroeid.
  Dit staat in de Grofwildvisie die natuur- en wildbeheerders maandag 28 juni hebben gepresenteerd. De Veluwe is het enige aaneengesloten natuurgebied in Nederland waar grofwild vrij kan leven. De dieren leven echter nogal onnatuurlijk. Zo komt het voedselaanbod van de Veluwe overeen met de natuurlijke winterhabitat. De dieren moeten een beter samengesteld voedselpakket krijgen doordat landbouwgronden en de rijkere randgebieden, voorzover mogelijk, ook tot hun leefgebied gaan horen.


  'Moeflon geeft geen weerstand'
 • Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging
  De moeflon, zie de site van de KNJV
  [ KNJVG, de moeflon ]

  De Noorderheide
 • Noorderheide is een groot voor publiek ontoegankelijk landgoed, dat in 1983 door Staatsbosbeheer is aangekocht. Het ligt in het midden van het land tussen Elspeet en Vierhouten op Veluwe.
  Het 250 ha grote gebied bestaat voor een derde uit bos.
  Tot 1996 liepen er Przewalski-paarden. Het aantrekkelijke van dit gebied van de Przewalski-paarden was het samenleven met een veelheid van andere diersoorten zoals herten, moeflons, vossen en dassen. In 1996 zijn er vanuit Noorderheide Przewalski-paarden op transport gegaan naar Hustain Nuruu. Na dit derde transport is de Stichting begonnen aan een geleidelijk afbouw van de fokkerij. Ook de fokkerij op de Noorderheide is gestopt.


  click hier om terug te gaan naar de voorpagina van Nunspeet.Net

 • |


  Sponsor Sites
  Proximare
  Garage Vierhout
  Autoschade De Weerd

  NUNSPEET.NET
  digitaal nunspeet compleet

  al acht jaar bedacht en gemaakt door
  Gertjan van Wijk
  © NUNSPEET.NET
  alle rechten voorbehouden - all rights reserved
  http://nunspeet.net is onderdeel van de Nunspeet Village Groep ®
  KvK Harderwijk 08078404