Terug naar de voorpagina: click hier
----------

Evenementen/agenda Nunspeet e.o.: click hier
----------

Alle activiteiten Zandenbos: click hier
----------

Extra links-dossier Nunspeet: click hier

DOSSIER SNEEUWVLOKJE
de hype over het witte zwijntje
en de vondst van een eenzaam vosje


Op ons Nunspeet Forum wordt een stevig debat gevoerd over het witte zwijntje: discussieer mee!
[ Naar het Nunspeet-Forum ]

Actie T-shirt Sneeuwvlokje
 • Gerrit Rekers uit Vierhouten maakte de witte 'Sneeuwvlokje-bonbons'. De Partij voor de Dieren koos voor een T-shirt. De Zomer van Sneeuwvlokje, dus. Een dames- en een herenmodel, beide voor vijftien euro.
  [ T-shirts Sneeuwvlokje ]

  Geen spoor van derde gestolen beeldje Sneeuwvlokje
 • Er is nog geen spoor gevonden van het gestolen beeldje van Sneeuwvlokje, het bonte zwijntje in de bossen bij Vierhouten. Het is het derde beeldje van Sneeuwvlokje dat gestolen is. Eerder verdwenen er beeldjes begin juni en begin augustus.
  De beeldjes zijn geplaatst door de Partij voor de Dieren, maar die zwijgt al weken in alle talen. De partij heeft ook het tweede beeldje, dat wel teruggevonden is, niet teruggevraagd. Het staat bij Aart Vierhout in de achtertuin in Nunspeet.
  Op de site meldt de Partij voor de Dieren niets over de derde diefstal. Ook is nog altijd niets bekend over het politie-onderzoek naar aanleiding van de eerste diefstal, begin juni. De Partij voor de Dieren zegt daarvan aangifte te hebben gedaan, maar of de politie daar iets mee gedaan heeft is onbekend.
  In het Nunspeet Forum is de Partij inmiddels opgeroepen geen nieuw beeldje meer te plaatsen. ,,Neem je verlies en stop de discussie,'' aldus een forumschrijver vandaag.

  In ons Dossier Sneeuwvlokje:

 • Ook een grote Sneeuwvlok in de bossen (met foto!)
 • Tweede gestolen beeldje weer terecht
 • Partij van de Dieren haalt beeldje niet op
 • Compleet overzicht van de ontwikkelingen
  [ Dossier Sneeuwvlokje ]
  [ Het Nunspeet Forum ]

  Beeldje Sneeuwvlokje nr. 3: ook gestolen!
 • Nunspeet.Net, maandag 22 augustus 2005

  Het derde beeldje van Sneeuwvolkje, het bonte zwijntje in de bossen bij Vierhouten, is ook gestolen. Het is afgelopen weekeinde van z'n sokkel bij het wildscherm gerukt en spoorloos verdwenen.
  Daarmee is het zijn twee voorgangers achterna gegaan. Het eerste beeldje is begin juni al gestolen (en nooit teruggevonden), het tweede verdween begin augustus. Dat is later langs de Toeristische Weg in Nunspeet teruggevonden.
  Het is nu weer aan de Partij van de Dieren om te bepalen of er weer een nieuw beeldje geplaatst moet worden. De partij heeft begin juni het initiatief voor het beeldje genomen om daarmee te protesteren tegen de jacht in de Veluwse bossen.

  In ons Dossier Sneeuwvlokje:

 • Ook een grote Sneeuwvlok in de bossen (met foto!)
 • Tweede gestolen beeldje weer terecht
 • Partij van de Dieren haalt beeldje niet op
 • Compleet overzicht van de ontwikkelingen
  DE GROTE SNEEUWVLOK!!!
  Foto: MAAS VAN DE RUITENBEEK - nUNSPEET.NET
 • Nunspeet.Net, 14 augustus 2005

  En hier is-ie dan: het grote wild zwijn Sneeuwvlok, exclusief gefotografeerd door de Nunspeetse natuurfotograaf MAAS VAN DE RUITENBEEK.
  Het dier laat zich nog niet gemakkelijk fotograferen. ,,Maar ik blijf proberen hem goed op de foto te krijgen,'' aldus Van de Ruitenbeek.
  Click de foto voor een vergroting.

  Zie ook het bericht van gisteren, hieronder.


  Na Sneeuwvlokje nu ook een Sneeuwvlok in de bossen!
  Nunspeet.Net, 13 augustus 2005

 • Gevlekt zwijn gezien in Kroondomein
 • Derde beeldje Sneeuwvlokje bij wildscherm
 • Tweede beeldje staat ergens in een tuin
 • Partij voor de Dieren eist tweede beeldje niet terug

 • Na het kleine, witte zwijntje Sneeuwvlokje is er nu ook een groot gevlekt zwijn in de bossen gesignaleerd. Een SNEEUWVLOK dus, een dier van vermoedelijk drie jaar oud!
  Het is gezien in de bossen van het Kroondomein en toont andermaal aan dat gevlekte zwijnen geen bijzonderheid zijn. Ook toont het aan dat deze dieren net als hun soortgenoten gewoon oud kunnen worden! We proberen zo snel mogelijk foto's van het dier te krijgen zodat we het u kunnen laten zien.

  Inmiddels staat bij het wildkijkscherm langs de Pasop-weg in Vierhouten een DERDE beeldje van Sneeuwvlokje.

  Weet u het nog?

 • Begin juni werd het eerste beeld een paar dagen na plaatsing geroofd. Het is nooit teruggevonden.
 • De Partij voor de Dieren plaatste begin juli een vervangend beeldje, nummer twee dus.
  Dat werd begin augustus vernield en in de bossen bij Nunspeet, langs de Toeristische Weg, teruggevonden. Opvallend is dat de Partij voor de Dieren het niet heeft teruggevraagd bij de vinder. Het staat nu in een tuin, ergens in Nunspeet!
 • Na de roof van beeldje twee heeft Gerrit Rekers een derde beeld van Sneeuwvlokje bij het kijkscherm geplaatst. Dat staat er nu nog (..hopen we...)
 • Ook de plaquette op de sokkel van het beeld is geroofd en nog niet teruggevonden.
 • Sneeuwvlokje zelf leeft nog altijd en is af en toe te zien in de bossen langs de Pasop-weg. Zie de foto hieronder.
  Sneeuwvlokje:
  en dat is drie!
  EXCLUSIEVE FOTO': BRAM VAN DE BIEZEN - Nunspeet.Net
 • Nunspeet.Net, 8 juli 2005

  Driemaal is scheepsrecht: voor de derde keer is het beeld van Sneeuwvlokje geplaatst bij het wildkijkscherm langs de Pas Opweg in Vierhouten.
  De eerste keer, begin juni, werd het na drie dagen al gestolen. De tweede keer, begin juli werd het bijna vernield waardoor het gerepareerd moest worden.
  En nu staat Sneeuwvlokje er weer in volle glorie. Het zwijntje zelf loopt nog steeds kerngezond in het bos.
  EXCLUSIEVE REPORTAGE: BRAM VAN DE BIEZEN

  EXCLUSIEVE FOTO': BRAM VAN DE BIEZEN - Nunspeet.Net
  EXCLUSIEVE FOTO': BRAM VAN DE BIEZEN - Nunspeet.Net
  EXCLUSIEVE FOTO': BRAM VAN DE BIEZEN - Nunspeet.Net
  EXCLUSIEVE FOTO': BRAM VAN DE BIEZEN - Nunspeet.Net
  Zie verder ons uitgebreide Dossier Sneeuwvlokje op Nunspeet.Net.
  [ Zie ook het Dossier Sneeuwvlokje ]
  [ Praat mee over de jacht op het Nunspeet-Forum ]

  Veerman staat lokvoer toe voor zwijnen bij Vierhoutens wildscherm
 • Nunspeet.Net, 7 juli 2005

  De zwijnen in de bossen van Staatsbosbeheer bij Vierhouten mogen met voer gelokt worden naar het wildscherm aan de Pas Opweg. Minister Veerman (Natuur) zegt dit niet te willen verbieden. Volgens de minister heeft lokvoer geen invloed op het aantal zwijnen op de Veluwe. ,,Het is de natuurlijke voedselsituatie die de mate van de aanwas bepaalt,'' aldus de minister. ,,Na een jaar met veel beukennoten en eikels -de oogst kan in een goed jaar oplopen tot meer dan 9 miljoen kilo- kan het aantal wilde zwijnen explosief toenemen.'' Veerman zegt dit in antwoord op kamervragen.

  [ Antwoord Veerman op kamervragen ]

  Beeld Sneeuwvlokje bewaakt
 • Nunspeet.Net, dinsdag 5 juli 2005

  Het beeldje van het zwijntje Sneeuwvlokje bij het wildscherm aan de Pas Opweg blijkt 'ongemerkt bewaakt' te zijn geweest. Dat zegt de Partij voor de Dieren die het beeld geplaatst heeft. Toch kon een onbekende man het vernielen, maar leden van de Partij konden direct ingrijpen. Het beeld is nu in reparatie. De Partij voor de Dieren zegt het beeld na herplaatsing andermaal 'ongemerkt te zullen bewaken'.

  [ Zie ook het Dossier Sneeuwvlokje ]

  Sneeuwvlokje kerngezond!
  foto: Partij voor de Dieren / Nunspeet.Net
 • Nunspeet.Net, dinsdag 5 juli 2005:

  ,,Nieuwe foto's laten zien dat Sneeuwvolkje in blakende gezondheid verkeert,'' zegt Marianne Thieme, voorzitter van de Partij voor de Dieren. Bovenstaande foto is zaterdag gemaakt. Thieme: ,,Jagers beweerden dat het diertje achter zou blijven bij zijn broertjes en zusjes, maar daar blijkt natuurlijk niets van waar.''
  Het standbeeld van Sneeuwvlokje wordt weer bij het wildscherm aan de Pas Opweg in Vierhouten herplaatst. Het is tijdelijk van de sokkel gehaald om gerepaeerd te worden. Thieme: ,,Hierdoor dacht Staatsbosbeheer dat het wel weer gestolen zou zijn en die besloot met shovel en terreinwagen dan ook de sokkel maar te verwijderen. Na overleg met SBB hebben we toestemming gekregen het standbeeld te herplaatsen, in de loop van de week zal het weer te bewonderen zijn.''


  Persbericht Partij voor de Dieren
 • Partij voor de Dieren, maandag 4 juli 2005

  Het standbeeld van Sneeuwvlokje, het witte zwijntje in de bossen van Vierhouten is toe aan zijn tweede herplaatsing. Werd het aanvankelijke standbeeld op 5 juni (3 dagen na plaatsing) gestolen, het nieuw geplaatste beeld dat bewaakt werd door vrijwilligers uit de omgeving verdween opnieuw. Op 1 juli werd het beeld geplaatst, op 2 juli werd het beeld door een onbekende man losgewrikt van z’n sokkel.

  Natuurgids Gerrit Rekers uit Vierhouten werd op de avond van 2 juli geintimideerd door een aantal beschonken jagers en besloot het loszittende deel van het standbeeld uit voorzorg mee te nemen. Vandaag zou het beeld hersteld worden. Om 11.50 uur verschenen echter een terreinwagen en een shovel van Staatsbosbeheer bij het wildscherm en werd de 250 kg zware sokkel uitgegraven, ingeladen en meegenomen.

  Navraag bij het regiokantoor van Staatsbosbeheer leerde dat men er daar vanuit was gegaan omdat het beeldje gestolen zou zijn en dat de sokkel nu ook geen belang meer zou dienen en wel kon worden weggehaald. In overleg tussen de Partij voor de Dieren en Staatsbosbeheer is nu besloten dat de PvdD de sokkel op kan komen halen, het beeld kan herstellen en herplaatsen. Over enkele weken zal dan overleg plaatsvinden wat de definitieve bestemmingsmogelijkheden van het standbeeld kunnen zijn.

  De Partij voor de Dieren heeft Staatsbosbeheer tevens gevraagd om een gesprek over de toekomst van het echte zwijntje Sneeuwvlokje. Binnenkort vindt overleg plaats en herplaatsing van het standbeeld van Sneeuwvlokje dat gedoogd wordt door Staatsbosbeheer. De effectief gebleken bewaking van het standbeeld zal worden voortgezet.


  Sneeuwvlokje gisteravond 2x op tv
 • Nunspeet.Net, dinsdag 5 juli 2005

  Het SBS6-programma HART VAN NEDERLAND en het RTL4-programma Editie.NL hebben maandagavond allebei aandacht besteed aan de commotie rond Sneeuwvlokje.
  Bij SBS6 kwam natuurgids Gerrit Rekers uitgebreid aan het woord. Hij vertelde over de schermutselingen met jagers, afgelopen zaterdag bij het scherm (zie ons Dossier Sneeuwvlokje). De jagers hadden Rekers onheus bejegend. Ook Bart Buurkes kwam aan het woord. Buurkes is jager en eigenaar van cafe Vierhouten. Hij vond de commotie nogal overdreven en vond niet dat Rekers lastig gevallen was. Dat de jagers tegen de auto van Rekers hadden gepiest vond Buurkes 'niet netjes, dat ben ik met je eens'.

  Bij Editie.NL ging het (met oude beelden) over Sneeuwvlokje en het beeld van het zwijntje dat verdwenen zou zijn. Bij SBS6 was echter te zien dat het beeld er gewoon stond (vermoedelijk alleen even voor de film).
  Het beeld wordt vandaag gerepaeerd en stevig op de sokkel gezet en woensdag herplaatst. Die sokkel is trouwens gisteren door Staatsbosbeheer per abuis weggehaald. De boswachter zei niet te hebben geweten dat het beeld gerepareerd wordt.
  Zie verder het uitgebreide Dossier Sneeuwvlokje bij ons op Nunspeet.Net.

  [ Zie ook het Dossier Sneeuwvlokje ]
  [ Praat mee op het Nunspeet-Forum ]

  Sneeuwvlokje maandagavond in Hart van Nederland
 • Nunspeet.Net, maandag 4 juli 2005

  Het SBS6-programma HART VAN NEDERLAND besteedt maandagavond aandacht aan de commotie over Sneeuwvlokje.
  De omroep filmt maandagochtend in Vierhouten. Het item gaat over de jacht, de jagers en natuurbeschermers, Sneeuwvlokje en de aanval van de jagers op natuurgids Gerrit Rekers waar Nunspeet.Net gisteren al uitvoerig over berichtte. Hart van Nederland begint om 22.30 uur.


 • Actie jongeren tegen de jacht.
  [ LEES HIER VERDER ]

  Beeld zwijntje uit voorzorg weggehaald
  Schermutselingen bij wildscherm: Rekers belaagd
 • Nunspeet.Net, zondag 3 juli 2005

  Natuurgids Gerrit Rekers is door dronken jagers belaagd bij het wildkijkscherm aan de Pas Opweg. Vele getuigen waren daarbij aanwezig.
  De jagers zouden ook tegen de auto van de gids uit Vierhouten hebben geplast. Rekers doet aangifte bij de politie.
  De jagerswereld neemt het Rekers kwalijk dat hij het opneemt voor de dieren. De jacht op de wilde zwijnen is afgelopen vrijdag begonnen.

  Tijdens de schermutselingen dreigde het nieuwe standbeeld voor Sneeuwvlokje, het bonte zwijntje in de bossen bij Vierhouten, te sneuvelen.
  Het is daarom uit voorzorg weggehaald. Het wordt nu ergens in het dorp gerepareerd zodat het volgende week kan worden herplaatst.

  Het nieuwe beeld is vrijdag (zie foto) bij het wildscherm geplaatst. Degenen die het hebben neergezet, wilden onherkenbaar blijven. foto: Bram van de Biezen - Nunspeet.Net

  Het vorige beeldje is nog steeds spoorloos.
  De Partij voor de Dieren had dit begin juni bij het scherm gezet, maar na drie dagen was het al gestolen. De Partij van de Dieren heeft er bij de politie aangifte van gedaan, maar van enig speurresultaat is geen sprake.

  Dit is de zoveelste episode in het verhaal van Sneeuwvlokje. We hebben alles voor u bijgehouden in het Dossier Sneeuwvlokje.
  Ook kunt u in het Nunspeet Forum over het zwijntje, de jacht en het beeld discussieren.

  [ Zie ook het Dossier Sneeuwvlokje ]
  [ Praat mee op het Nunspeet-Forum ]

 • Nieuw beeld Sneeuwvlokje uit voorzorg weggehaald!
 • Nunspeet.Net, zaterdag 1 juli 2005

  Een dag nadat vrijdag het nieuwe beeld van het zwijntje Sneeuwvlokje geplaatst was, is het alweer verdwenen!
  Het is ditmaal weggehaald om te voorkomen dat het vernield en gestolen zou worden door dronken lieden. Bij het kijkscherm aan de PasOp-weg, waar het beeldje stond, is ook natuurgids Gerrit Rekers belaagd. Hij zou lastig gevallen zijn door twee beschonken jagers. Rekers heeft aangifte gedaan bij de politie.

  Het beeld van Sneeuwvlokje bleek niet goed op de sokkel te staan. Het is meegenomen om vakkundig gerepareerd worden, waarna het weer zal worden teruggeplaatst.

  foto: Bram van de Biezen - Nunspeet.Net Het beeld is vrijdag geplaatst (zei foto links) door de Partij van de Dieren omdat op die dag de jacht op wilde zwijnen geopend werd. Het echte Sneeuwvlokje is die dag ook gezien in het bos bij het wildkijkscherm aan de Pas Opweg.


  Sneeuwvlokje leeft nog
  EN een nieuw standbeeld bij kijkscherm!
  Foto: Bram van de Biezen/Nunspeet.Net
 • Nunspeet.Net, vrijdag 1 juli 2005

  Sneeuwvlokje, het bonte zwijntje in de Vierhoutense bossen bij het wildscherm aan de Pas Opweg leeft nog!
  Fotograaf BRAM VAN DE BIEZEN heeft het diertje vrijdagmiddag gezien en gefotografeerd (foto boven). ,,Het is gegarandeerd hetzelfde zwijntje,'' zegt Van de Biezen.

  De Partij voor de Dieren heeft vrijdag bovendien een nieuw standbeeld voor Sneeuwvlokje geplaatst.
  Mensen die onbekend wensten te blijven hebben het beeld op een sokkel weer voor het kijkscherm neergezet (foto onder).
  De leden van de Partij voor de Dieren hielden hun hoofd onder een doek om onherkenbaar te blijven.

  De partij zegt een nieuw beeld geplaatst te hebben omdat vrijdag 1 juli de jacht op de zwijnen op de Veluwe is geopend. Duizenden zwijnen leggen de komende tijd het loodje.

  Een eerste beeld voor Sneeuwvlokje werd 2 juni bij het kijkscherm geplaatst.
  Dat beeld werd al na drie dagen gestolen en onbekend is nog altijd wie dat gedaan heeft.
  Ook is het beeld niet meer boven water gekomen. Het nieuwe beeldje (en de sokkel) zijn (vrijwel?) identiek aan de oude.

  foto: BRAM VAN DE BIEZEN/Nunspeet.Net
  [ Zie ook het Dossier Sneeuwvlokje ]

  SP: redt Sneeuwvlokje
  cartoon: SP/M.Man/Nunspeet.Net
 • Nunspeet.Net, 21 juni 2005

  Ook de Socialistische Partij heeft het opgenomen voor ons Sneeuwvlokje, het witte zwijntje langs de Pas Opweg in Vierhouten. Het zwijntje dreigt ten prooi te vallen aan de jagers in het bos. Vanaf 1 juli is de jacht op wilde zwijnen geopend. Met een cartoon geeft de SP het drama weer. Lees alles over Sneeuwvlokje in ons Dossier.

  [ Nunspeet.Net-dossier Sneeuwvlokje ]

  Nieuw standbeeld voor Sneeuwvlokje
 • Nunspeet.Net, 7 juni 2005
  Voorzitter Marianne Thieme wil op internet een virtueel standbeeld voor het witte zwijntje oprichten. Ze heeft inmiddels aangifte gedaan van diefstal van het beeld dat bij het wildscherm langs de Pas Opweg in Vierhouten stond.
  Staatsbosbeheer zegt de diefstal niet gepleegd te hebben, maar zich er ook niet druk om te maken. Volgens woordvoerster Van Helvoort stond het beeld illegaal bij het wildscherm. ,,We hebben geen idee wie erachter zit. We staan vrij onverschillig tegenover de diefstal. Voor ons had het beeld geen waarde. Het hoort er niet thuis. Bovendien hadden wij het te zijner tijd wel weggehaald'', aldus Van Helvoort in De Stentor.
  De Partij voor de Dieren zegt niet te weten wie er achter de diefstal zit. In De Stentor zegt Thieme dat moet worden gezocht in de richting van voorstanders van de jacht. Mocht het beeldje weer ergens opduiken, dan wil Thieme proberen er ergens anders in Vierhouten een plaats voor te vinden. Ze wil dan wel tevoren met Staatsbosbeheer overleggen; bij de illegale plaatsing van vorige week is er geen overleg geweest.
  [ PvdD: Redt Sneeuwvlokje ]

  Verontwaardiging na diefstal beeld Sneeuwvlokje
  foto: Bram van de Biezen/Nunspeet.Net
  Reacties in ons Forum:
 • 'De daders zijn jagers'
 • 'Staatsbosbeheer zou het hebben láten doen'
 • 'Het was de Nunspeetse carnavalsvereniging'
 • 'laten de jagers voor hun daad uitkomen'
 • 'Bijvoeren is juist belangrijk'
 • 'Weer publiciteit voor dat domme beeld'

 • Nunspeet.Net, maandag 6 juni 2005:
  De verontwaardiging na de diefstal van het beeld van Sneeuwvlokje is groot!
  Gisteren meldde Nunspeet.Net dat dieven het beeld in de nacht van zaterdag op zondag hadden geroofd.

  Het bijna 200 kilo zware beeld (met sokkel) moet met grof geweld uit de grond getrokken zijn. Van de daders ontbreekt elk spoor.

  Sneeuwvlokje was bij de Beeldentuin in Garderen van betongips gegoten en zwaar verankerd aangebracht op de sokkel. Die was weer met zware middelen in de grond verankerd. De dieven moeten dan ook krachtige materialen hebben gehad. De onverlaten hebben slechts een gat in de grond achtergelaten...

  Gisteren bezochten tot laat in de avond tientallen mensen het kijkwildscherm langs de Pas-Opweg in de hoop Sneeuwvlokje nog even te zien. Met verbijstering keek iedereen ook naar het gat dat restte na de diefstal van het standbeeld.

  EXCLUSIEVE FOTO: BRAM VAN DE BIEZEN|NUNSPEET.NET

  [ Nunspeet.Net: Dossier Sneeuwvlokje ]

  In ons forum: wie zijn de daders?

 • Discussieer in het Nunspeet Forum mee over deze diefstal. Wie denkt u dat de daders zijn? En waar zou het beeld zich nu bevinden? En ook: wat vindt u dat er nu moet gebeuren?
  [ Nunspeet.Net Forum: Sneeuwvlokje gestolen ]

 • Bericht ANP diefstal
 • ANP, zondag 5 juni 2005
  AMSTERDAM (ANP) - Het standbeeld van Sneeuwvlokje, het veel besproken wilde zwijntje met zwarte vlekken, is in de nacht van zaterdag op zondag uitgegraven en meegenomen. Dat meldt de Partij voor de Dieren (PvdD) die het beeld enkele dagen geleden onthulde.
  Het standbeeld, dat bij het wildhek voor de voederplek op de Veluwe stond, weegt volgens een woordvoerster van de PvdD meer dan 200 kilo en was gedeeltelijk ingegraven. ,,Het kan dus nooit door één persoon verwijderd zijn'', zegt ze. De partij wilde naar eigen zeggen met het monument de misstanden op het gebied van wildbeheer in Nederland aan de kaak stellen.
  Sneeuwvlokje is een witte big met zwarte vlekken. Biggetjes van wilde zwijnen worden normaliter geboren met een lichtbruine vacht. Rond het dier ontstond commotie, toen de PvdD een brandbrief stuurde naar Staatsbosbeheer om te voorkomen dat jagers het witte biggetje op de Veluwe zouden afschieten om de kleur van het ras zuiver te houden.


  EXTRA ZONDAGS-NIEUWS:
  BEELD SNEEUWVLOKJE GESTOLEN!!!
  foto: Bram van de Biezen/Nunspeet.Net
 • Nunspeet.Net, zondag 5 juni 2005
  Het standbeeld van Sneeuwvlokje is gestolen!
  Dieven hebben het beeld in de nacht van zaterdag op zondag geroofd.
  Het bijna 200 kilo zware beeld (met sokkel) moet met grof geweld uit de grond getrokken zijn. Van de daders ontbreekt elk spoor.

  Sneeuwvlokje was bij de Beeldentuin in Garderen van betongips gegoten en zwaar verankerd aangebracht op de sokkel. Die was weer met zware middelen in de grond verankerd. De dieven moeten dan ook krachtige materialen hebben gehad. De onverlaten hebben slechts een gat in de grond achtergelaten...
  EXCLUSIEVE FOTO: BRAM VAN DE BIEZEN

  [ Nunspeet.Net: Dossier Sneeuwvlokje ]

  In ons forum: wie zijn de daders?

 • Discussieer in het Nunspeet Forum mee over deze diefstal. Wie denkt u dat de daders zijn? En waar zou het beeld zich nu bevinden? En ook: wat vindt u dat er nu moet gebeuren?
  [ Nunspeet.Net Forum: Sneeuwvlokje gestolen ]

 • Standbeeld Sneeuwvlokje moet weg
 • Nunspeet.Net, zaterdag 4 juni
  Staatsbosbeheer wil het standbeeld voor het witte zwijntje Sneeuwvlokje weghalen. ,,Het bos is geen beeldentuin,'' aldus de organisatie. Het beeld is donderdag geplaatst door de Partij van de Dieren. Die wil met het beeld de aandacht vestigen op het jagen op wilde zwijnen op de Veluwe. Het beeld staat bij het wildkijkscherm langs de Pas Opweg in het bos bij Vierhouten. Sneeuwvlokje laat zich regelmatig bij dit scherm zien.

  Standbeeld voor Sneeuwvlokje
  foto: Bram van de Biezen
 • Nunspeet.Net, donderdag 2 juni 2005
  Donderdagmorgen rond 11 uur verscheen een zwarte geblindeerde wagen bij het wildscherm aan de Pas Op-weg in het bos bij Vierhouten.
  Er werd snel een gat gegraven en sneldrogend beton gestort.(zie foto hieronder)
  Daarna werd het beeld 'sneeuwvlokje" met sokkel geplaatst. (idem)
  Even later verscheen Marianne Thieme (voorzitter van de Partij voor de Dieren) om het beeld te onthullen (ook foto onder).
  Toevallig passerende schoolkinderen uit Leiderdorp, die op de Paasheuvel op kamp zijn, waren getuige.
  Het beeld is weliswaar illegaal geplaatst, maar volgens Thieme 'staan de bossen op de Veluwe vol met illegale geplaatste jachthutten/hoogzitten voor jagers'.
  foto: Bram van de Biezen
  foto: Bram van de Biezen
  foto: Bram van de Biezen

  Het beeldje is inmiddels een eyecatcher geworden. Mensen die ermee op de foto gaan, krijgen zo een collectorsitem in handen.
  Zo lang het nog kan natuurlijk. Staatsbosbeheer heeft al gezegd het beeldje snel te zullen weghalen.
  foto: Bram van de Biezen
  EXCLUSIEVE FOTO'S: BRAM VAN DE BIEZEN / NUNSPEET.NET

  Persbericht Staatsbosbeheer
 • Staatsbosbeheer, 26 mei 2005
  De Partij voor de Dieren heeft Staatsbosbeheer vorige week in een brief gevraagd een wit wild zwijn, dat op de Veluwe is gesignaleerd, te sparen. De ecologische draagkracht van de Veluwe, een situatie waarin flora en fauna in goed evenwicht zijn, is te gering voor een ongelimiteerde populatie wilde zwijnen.
  Ongeremde populatiegroei van wilde zwijnen geeft overlast voor boeren en recreanten en vergroot de kans op aanrijdingen.

  Er zijn op de Veluwe geen grote roofdieren, zoals wolven, die de populatie op peil houden. Daardoor is populatiebeheer door mensen noodzakelijk. Bij het afschot wordt gelet op leeftijdsklasse en geslacht, niet specifiek op kleur, vergelijkbaar met een natuurlijke situatie. Ook in de komende jachtperiode zullen deze criteria gelden.
  Terreinbeheerders, waaronder Staatsbosbeheer, hanteren gezamenlijk een Grofwildvisie en een Faunabeheersplan voor de Veluwe waarin afspraken zijn gemaakt over de omvang van de populatie.

  Inmiddels heeft Radio 3 FM-dj Giel Beelen de Stichting Het Beloofde Varkensland bereid gevonden het witte zwijn op te vangen.
  In een gesprek tussen Staatsbosbeheer en de Stichting is naar voren gekomen dat de Stichting een ontheffing gaat aanvragen van de Flora- en Faunawet bij de Provincie Gelderland via de Fauna Beheerseenheid Veluwe (FBE) om het dier te mogen vangen en te houden.
  De FBE heeft toegezegd dat indien het antwoord voor de ontheffing er niet voor 1 juli a.s. is, men het wilde witte zwijn ongemoeid zal laten totdat een antwoord bekend is.

 • Faunabeheerseenheden
  Er leven op dit moment naar schatting 2000 volwassen zwijnen en 4000 biggen op de Veluwe.
  Belangrijkste motivatie voor regulatie op populatieniveau is het beperken van schade in de bosbouw en de landbouw en het ontwikkelen van gewenste natuurdoelen. Lokaal speelt ook de openbare veiligheid, het beperken van het risico op aanrijdingen, een rol. Staatsbosbeheer jaagt niet zelf, maar besteedt de jacht uit aan de Faunaheerseenheden.
  Door de Provincie Gelderland is op basis van het Faunabeheersplan Veluwe een ontheffing verleend voor afschot, de aantallen worden jaarlijks vastgesteld na tellingen in het veld.
 • Niet uniek

  Wilde zwijnen met een afwijkende kleur komen vaker voor, het is zeker niet uniek. Deze dieren komen voort uit kruisingen met tamme varkens in het (verre) verleden.
  Het wild zwijn is een dier dat jaarlijks grote schommelingen in aantallen kent. Bij veel aanbod van voedsel worden ook veel biggen geboren. Een groot deel daarvan sterft door natuurlijke omstandigheden in herfst en winter.
  In een natuurlijk systeem waar ook roofdieren voorkomen zijn dieren met een afwijkende huidskleur door hun opvallende uiterlijk, een makkelijker prooi dan de dieren met goede schutkleur. Aangezien op de Veluwe geen roofdieren aanwezig zijn, vervullen jagers deze rol.
  Jagers selecteren niet op kleur maar wel op leeftijd, gezondheid en geslacht.
  Het is een feit dat door het afwijkende uiterlijk een wit zwijn eerder opvalt en dat het grootste deel van het afschot plaatsvindt in de jongste leeftijdklassen, zoals in een natuurlijke situatie ook het geval zou zijn.
 • De Veluwe
  Reeën, edelherten en wilde zwijnen komen van nature op de Veluwe voor.
  De Veluwe is in Nederland het grootste aaneengesloten leefgebied waar grote hoefdieren, zoals wilde zwijnen, vrij samenleven. De Veluwe is vanwege de droge zandgrond een voedselarm gebied. Daarom wordt door veel partijen gewerkt om de Veluwe ondermeer met de aangrenzende voedselrijke uiterwaarden te verbinden en om de versnippering op de Veluwe zelf tegen te gaan.
  Daarvoor worden bijvoorbeeld ecoducten aangelegd en rasters weggehaald. Er leven ongeveer 7000 dieren in het gebied en hun aantal zal naar verwachting groeien door uitbreiding van het leefgebied.
  In het beleid is bepaald dat alleen op de Veluwe en de Meinweg wilde zwijnen mogen leven. In de Grofwildvisie voor de Veluwe staan deze plannen uitgewerkt.
 • Grofwildvisie Veluwe
  De Grofwildvisie Veluwe bestaat uit een gezamenlijk plan, met als uitgangspunt het beheer van grote hoefdieren (edelhert, damhert, ree, wild zwijn en moeflon).
  Ook zijn aan de Grofwildvisie beleidsmaatregelen gekoppeld die nodig zijn voor zaken als infrastructuur, landbouwgronden, recreatie, poorten, rasters en robuuste verbindingen.
  Jacht is in de Grofwildvisie een beheersmaatregel die ten dienste staat aan de gewenste ontwikkeling van gebieden.


  Rouwkrans voor zwijnen
 • Donderdag 26 mei
  Met een rouwkrans, opgehangen aan het Kijkscherm langs de Pas Opweg in Vierhouten, wil Faunabescherming aandacht vragen voor de 5000 zwijnen die komende zomer in de Veluwse bossen worden afgeschoten.
  De hype rond het witte zwijntje Sneeuwvlokje leidt de aandacht af van de jacht op zwijnen, aldus Faunabescherming. Volgens de jagers moeten er zoveel zwijnen worden afgeschoten, omdat er anders te veel zwijnen in de bossen zouden komen.
  Exclusieve foto: BRAM VAN DE BIEZEN

  Opvangcentrum begint procedure voor Sneeuwvlokje
 • Dinsdag 24 mei:
  VIERHOUTEN (ANP) - Opvangcentrum Het Beloofde Varkensland is begonnen met de procedure om het witte zwijntje Sneeuwvlokje te vangen en een beschermd thuis te geven.
  In een gesprek met Faunabeheer en Staatsbosbeheer zijn "keiharde afspraken" gemaakt om het diertje, dat op de Veluwe rondscharrelt, niet af te schieten tot de aanvraag behandeld is.

  Dit zei Dafne Westerhof van het opvangcentrum dinsdag. Ook zal de bosbeheerder zorgdragen dat derden het dier met rust laten, aldus Westerhof.
  Het albino dier is vier weken oud en heeft een witte vacht met zwarte stippen. Zijn broertjes en zusjes hebben een lichtbruin gestreepte vacht.
  Omdat het diertje erg opvalt in de natuur, loopt het de kans tijdens het jachtseizoen, dat 1 juli begint, afgeschoten te worden om het ras zuiver te houden.

  Hans van den Bos van Staatsbosbeheer noemt de gemaakte afspraken een "gentlemensagreement" om zolang de procedure loopt het bonte dier niet te doden. Dinsdagavond 24 mei is het tellen begonnen van de zwijnenstand op de Veluwe.
  De telling wordt gehouden om te kijken of de populatie niet te groot is. Er wordt een inschating gemaakt van het aantal dieren dat afgeschoten kan en mag worden om de populatie gezond te houden.

  Dafne Westerhof van Opvangcentrum Het Beloofde Varkensland wil Sneeuwvlokje vangen en een thuis bieden in het opvangcentrum, waar het zwijntje met andere varkens naar hartelust kan luieren, wroeten en fourageren. "Het is hier gewoon een varkensvrijstaat."

  Maar omdat zwijnen beschermd zijn, moet er eerst toestemming van de provincie komen om het dier te mogen vangen." Van den Bos van Staatsbosbeheer benadrukt sympathie te hebben voor de actie van Westerhof, maar vreest dat de actie een precedentwerking zal hebben. "Als iedereen bij afwijkende dieren aan de bel trekt, maak dan je borst maar nat." Van den Bos ziet liever dat het dier een natuurlijke rol in het eigen ecosysteem speelt.

  De ontstane commotie noemt Van den Bos een "cultuurclash tussen stedelingen die dieren als knuffels zien en natuurbeschermers".
  Wel maakt volgens Van den Bos de "soap" om het welzijn van Sneeuwvlokje duidelijk dat veel Nederlanders geïnteresseerd zijn in de natuur. "En dat is een winstpunt."


  Provincie Gelderland: geen apart besluit voor Sneeuwvlokje
 • Dinsdag 24 mei:
  ARNHEM (ANP) - De provincie Gelderland ziet geen enkele reden om voor het witte zwijntje Sneeuwvlokje in de bossen bij Vierhouten een apart besluit te nemen.
  Het dier is een everzwijn als alle anderen en valt daarom gewoon onder de bepalingen van het Faunabeheersplan van de provincie. Dat schrijft voor dat jagers de dieren nu met rust moeten laten en dat op 1 juli het jachtseizoen begint.

  Dat meldt een woordvoerster van de provincie in een reactie op alle opwinding die ontstaan is over het leven van de witte big met zwarte vlekjes.
  Sneeuwvlokje is de enige witte big in zijn nest, maar de geboorte van een albino-dier is onder de wilde zwijnen op de Veluwe bepaald niet uniek. De bijzondere kleur is waarschijnlijk ontstaan door een kruising tussen een tam en een wild varken in het verre verleden.

  "Mocht Staatsbosbeheer als terreinbeheerder iets speciaals met dit dier willen doen, dan moet de organisatie de minister van LNV vragen om een nieuwe, aparte voorziening buiten het reguliere natuurbeleid. De provincie heeft geen bevoegdheid voor zo'n buitenwettelijke regeling", aldus de woordvoerster.

  Opvangcentrum Het Beloofde Varkensland heeft volgens woordvoerster Dafne Westerhof dinsdag "keiharde afspraken" met Staatsbosbeheer gemaakt over Sneeuwvlokje.
  Staatsbosbeheer zal volgens haar zorgen dat het diertje met rust wordt gelaten totdat duidelijk is wat er met hem gaat gebeuren. Overigens mag op dit moment niemand in het leefgebied van de wilde zwijnen komen, aangezien deze maanden gelden als rustperiode wegens de geboorte van nieuwe dieren en zogende moeders.

  Volgens Staatsbosbeheer is de afspraak niet met hen, maar met de Faunabeheerseenheid Veluwe (FBE), een provinciale organisatie, gemaakt.
  De FBE zal een aanvraag van Het Beloofde Land om Sneeuwvlokje te redden, doorgeven aan de verantwoordelijke ambtenaren en bestuurders. Of de aanvraag nog doorgaat nu de provincie dinsdag al een standpunt heeft bepaald, is niet duidelijk.
  Staatsbosbeheer is zelf absoluut niet van plan naar de minister te gaan, aldus een woordvoerster. "Ons populatiebeleid verandert niet", zegt zij.

  Het Beloofde Land wil Sneeuwvlokje vangen en een nieuw thuis bieden. Het biggetje kan in de 'varkensvrijstaat', zoals Westerhof haar opvangcentrum noemt, naar hartelust luieren, wroeten en fourageren tussen soortgenoten.

  Staatsbosbeheer heeft sympathie voor de actie. Maar volgens de organisatie is er wel sprake van een "cultuurclash tussen stedelingen die dieren als knuffels zien, en natuurbeschermers."

  De provincie Gelderland onderschrijft die visie. "Sneeuwvlokje is een gezond dier, dat het beste thuis is tussen de andere wilde varkens in het bos. Als het zwijntje ouder wordt, verdwijnt overigens naar alle waarschijnlijkheid zijn witte kleur en wordt hij gewoon een grijs-bruin varken. Een bepaald geen knuffelbeest; met een wild zwijn valt heus niet te spotten", aldus de woordvoerster.

  Vooralsnog blijft Sneeuwvlokje gewoon in de groep in de bossen bij Vierhouten.
  Het kijkscherm langs de Pas Opweg trekt de laatste week aanzienlijk meer belangstellenden dan ooit. Honderden mensen proberen een glimp van Sneeuwvlokje op te vangen. Die laat zich tegen de schemering geregeld met zijn familie bij een voederplaats zien.


  Sneeuwvlokje: publiekstrekker
 • (maandag 23 mei 2005)
  Ruim tweehonderd mensen zijn zaterdagavond een kijkje gaan nemen bij het kijkscherm langs de Pas Opweg in de bossen van Vierhouten in de hoop het witte zwijntje Sneeuwvlokje te zien. Ook gisteren was het met tientallen kijkers een drukte van belang in Vierhouten.
  Nico Koffeman van stichting Faunabescherming (en woonachtig in Vierhouten) vindt (aldus het ANP) "Het aantal bezoekers volslagen buiten alle proporties waaraan we gewend zijn." Sneeuwvlokje komt regelmatig op de voederplek achter het hek, zodat zijn bewonderaars hem goed kunnen zien. Bron: ANP.
  Zie verderop onze eerdere berichtgeving over Sneeuwvlokje.


  Oproep Faunabescherming
 • Maandag 23 mei 2005, De Stentor
  Sneeuwvlokje, het witte zwijntje dat via het persbureau Reuters als ‘snowflake’ zelfs internationaal furore maakt, moet worden beschermd tegen ingrijpen van jagers én dierenbeschermers.
  Die oproep doet Faunabescherming dat zowel de reddingspoging van Dafne Westerhof van het Beloofde Varkensland en Giel Beelen van Radio 3 als de houding van Staatsbosbeheer veroordeelt. Faunabescherming (voorheen Stichting Kritisch Faunabeheer) meent dat in het wild levende, beschermde dieren niet gevangen en gedomesticeerd moeten worden.

  Sneeuwvlokje mag niet uitgroeien tot (inter)nationaal knuffeldier. Omdat zijn moeder hem niet heeft verstoten, kan hij het heel goed redden in de vrije natuur, meent Faunabescherming, dat er verder op wijst dat de groei van de zwijnenpopulatie duidt op (verboden) bijvoeren.

  Ongeveer negenhonderd mensen kwamen dit weekeinde een kijkje nemen bij Vierhouten in de hoop het witte zwijntje te zien. Sneeuwvlokje komt regelmatig op de voederplek. ‘Zelfs Duitsers die in de krant over het zwijntje hebben gelezen, kwamen kijken’, zegt N. Koffeman van Faunabescherming.


  Sneeuwvlokje nu Snowflake!!!
  foto:Nunspeet.Net
 • (zondag 22 mei 2005)
  Gisteren spraken we op deze site nog van een nationale hype: die rond het witte zwijntje Sneeuwvlokje in het bos bij Vierhouten.

  Wel: Sneeuwvlokje goes worldwide: Sneeuwvlokje is nu internationaal bekend.
  Het persbureau Reuters heeft het bericht naar alle landen van de wereld verspreid. Waarmee Sneeuwvlokje nu Snowflake is geworden.

  [ Reuters over Snowflake ]

  Na het witte zwijntje nu het weesvosje!

  © foto: Bram van de Biezen
 • (zaterdag 21 mei 2005)
  Na het witte zwijntje Sneeuwvlokje is er nieuw dierenleed in de bossen bij Nunspeet: een door zijn moeder alleen gelaten vosje!
  Iemand vond het weesje in het bos. Om een hype als met Sneeuwvlokje te voorkomen, is dit diertje in alle rust naar een opvang gebracht. Zonder moeder zou het vosje onherroepelijk sterven in het bos.
  Voor wie meer over de vos wil weten, moet de geweldige site van Albert Hidding maar eens bekijken.
  Fotograaf Bram van de Biezen maakte voor ons een foto van het eenzame vosje.
  [ Vos-site van Albert Hidding ]

  Sneeuwvlokje niet? Dan een andere!
 • Vrijdag 20 mei 2005, De Stentor
  Jagers willen best op verzoek witte wilde zwijntjes als Sneeuwvlokje op de Veluwe sparen bij de jacht die in juli opent.

  Dat laat jachtopziener Wim Kuiper uit Nunspeet weten in reactie op acties van de Partij voor de Dieren om het witte wilde zwijntje Sneeuwvlokje te laten leven. Eerder zei hij dat bonte biggen als eerste worden geschoten. Er moeten dan wel meer donkere exemplaren geschoten worden, berekent Kuiper. De overheid bepaalt het afschot. Het sparen van Sneeuwvlokje kan voordelen hebben, meent hij. Zo zijn witte zwijnen beter zichtbaar in het verkeer. Vooral ‘s avonds hebben er nogal wat aanrijdingen plaats op Veluwse wegen met overstekende wilde zwijnen. ‘We zouden dan de enige cultuur in de wereld zijn waar bonte biggen gespaard worden’, aldus de jachtopziener.

  Volgens hem is het niet gemakkelijk om nu alleen het leven van Sneeuwvlokje te sparen. Dat komt door het grote aantal sneeuwvlokjes op de Veluwe. Volgens hem lopen er ‘complete sneeuwbuien’ op de Veluwe rond.


  Sneeuwvlokje: een nationale soap
 • (vrijdag 20 mei 2005)
  Het nieuws over het bonte zwijntje in de bossen bij Vierhouten begint de vorm van een mislukte soap aan te nemen! Want wie kan dit nu weer bedenken: Sneeuwvlokje (zoals de Partij voor de Dieren het zwijntje genoemd heeft) kan verhuizen naar opvangstcentrum HET BELOOFDE VARKENSLAND in Amstelveen bij de FAMILIE BOFKONT.
  Wij hadden het niet kunnen bedenken!

  En Staatsbosbeheer zou er, aldus het ANP, mee akkoord zijn gegaan.

  En dat terwijl onze eigen natuurfotograaf Maas van de Ruitenbeek hieronder op onze site aantoont dat er meerdere witte zwijntjes in onze bossen rondlopen. En ook boswachter Theo Glastra, die nota IN het bos woont waar het zwijntje loopt, bevestigt dat er veel meer witte biggen zijn. Volgens Glastra wel acht!
  Allemaal naar HET BELOOFDE VARKENSLAND?
  Vreemd is ook de rol van Staatsbosbeheer: eerst zei een woordvoerster nog dat het diertje niet doodgeschoten mocht worden, later werd bericht dat dit wel mocht en dat het dier vermoedelijk tijdens de zomerjacht zou sneuvelen.

  Sneeuwvlokje: telexbericht ANP

 • ANP, vrijdag 20 mei 2005:
  Het veel besproken zwijntje Sneeuwvlokje kan naar Het Beloofde Varkensland in Amstelveen. Radioman Giel Beelen belde vrijdagochtend in zijn programma met de boswachter van de Veluwe en met de eigenares van de varkenopvang om de reddingsactie in gang te zetten.

  Maandag gaan de partijen met elkaar rond de tafel zitten om de verhuizing mogelijk te maken. "Sneeuwvlokje kan hier met leeftijdsgenoten Bram, Bonestaak en Gieltje opgroeien", liet D. Westerhof van Het Beloofde Varkensland weten.
  Staatsbosbeheer liet donderdag weten het beestje geen extra bescherming te bieden. Volgens een woordvoerder worden er in juli een groot aantal zwijnen afgeschoten omdat de populatie te groot is. De kans dat Sneeuwvlokje dan zou bezwijken is volgens Staatsbosbeheer groot. "Hij valt erg op."

  Jagers verbaasd over commotie
 • Vrijdag 20 mei, De Stentor:
  Sneeuwvlokje verovert harten van Nederlanders. Jagers en Staatsbosbeheer zijn verbaasd over wat zij noemen een ?golf van emotie“. Want er moet volgens hen juist hard worden ingegrepen op de Veluwe om de ‘explosief gestegen stand’ van wilde zwijnen te beperken. Volop kans dus dat het bekoorlijke witte wilde zwijntje met zwarte vlekjes sneuvelt.

  Biggen van wilde zwijnen worden meestal geboren met een lichtbruine gestreepte vacht. De nieuwe opvallende bewoner van de Veluwe is grotendeels wit met een paar zwarte vlekken.
  ’Het sterft van sneeuwvlokjes op de Veluwe’. Zo reageren jagers na oproepen om het leven te sparen van het jonge bonte wilde zwijn. ‘Lachwekkend’, zo ervaart jager Jan Hijdra uit Epe de discussie. Hij gaat in zomer en najaar op Sneeuwvlokje en familie jagen. Volgens hem zijn er zo lang hij jaagt (een kwart eeuw) bonte biggen op de Veluwe geweest. Alleen al in zijn jachtgebied lopen er vijf rond, waaronder Sneeuwvlokje. Twee van die bonte biggen zitten in een groep (rotte in jargon).

  In de ogen van Hijdra bepaalt vanaf juli als de jacht begint slimheid het lot van het bonte biggetje en niet de kleur. Het komt wel of niet in de buurt van mijn geweer, constateert hij droogjes. In de tijd van de MKZ-crisis schoot hij ooit een volledig wit exemplaar met een zwart oor.
  In de praktijk halen sneeuwvlokjes nogal eens de volwassen leeftijd, aldus jachtopziener Wim Kuiper uit Nunspeet. Volgens hem struinen er heel wat op de Veluwe rond.
  Het zou hem niet verbazen als het totale aantal bonte biggen (frislingen in jargon) en zwijnen op dit moment op de Veluwe op enkele honderden ligt.

  Ook woordvoerder regio oost van Staatsbosbeheer, Hans van den Bos, vindt de aandacht voor Sneeuwvlokje overdreven omdat er al zo lang bonte biggen op de Veluwe zijn.
  Hij wil niet reageren op de vraag, of je dan als eerste de bonte exemplaren eruit moet schieten zoals jagers wel doen. ‘We gaan niet zo ver dat we de jagers instrueren op welke kleur ze moeten schieten’, zegt Van den Bos. ‘Ze hebben voldoende kennis en vaardigheden om daarover te beslissen. Jacht is nu eenmaal onontkoombaar in Nederland’, constateert de SBB-woordvoerder. ‘We hebben geen natuurlijke predatoren als beer, lynx of wolf.’

  Als de Partij voor Dieren met wat hij noemt ‘praktische adviezen’ komt om de stand van wilde zwijnen op de Veluwe op een andere wijze te beperken dan zijn ze welkom, aldus Van den Bos.
  Voor Staatsbosbeheer is volslagen duidelijk dat er veel dieren afgeschoten moeten worden omdat de populatie te groot is. ‘En gezien de kleur van het biggetje is de kans groot dat hij voor de loop komt. Hij valt immers erg op’.


  Natuurfotograaf Maas van de Ruitenbeek:
  'Er lopen TWEE witte zwijntjes in het bos'
 • Donderdag 19 mei, www.Nunspeet.Net, exclusief
  Natuurfotograaf Maas van de Ruitenbeek heeft een tweede wit zwijntje ontdekt, dat volgens hem van een andere moeder moet zijn. De foto (van Maas van de Ruitenbeek) toont het bewijs:
  © Foto: Maas van de Ruitenbeek
  Dit zegt Maas in het kort nog meer hierover:
 • Bonte biggen zijn geen zeldzaamheid
 • Mogelijk kruising met gewoon varken
 • Dat ze zwakker zijn is een fabeltje
 • Sneeuwvlokje is groter dan andere biggen
 • Vroeger werden bastaarden gedood
 • Maar zwarte reeën (ook niet normaal) weer niet
 • Staatsbosbeheer bang voor publieke opinie

 • Inmiddels weet ik dat er twee bonte biggen lopen. En één ding is zeker: ze zijn van twee verschillende bagges (zeugen). Afgelopen maandag (tweede pinksterdag) heb ik ze allebei op één foto kunnen krijgen.

  Het is op zich niet opmerkelijk dat er bonte biggen rondlopen. Het is ook zeker geen zeldzaamheid. Dit zijn overigens geen albino' s. In het verleden kan er een uitstapje zijn geweest met een huisvarken, waardoor deze kleurmutatie ontstaat. Zelfs al is het vreemdgaan de laatste jaren niet meer aan de orde, dan nog is het mogelijk dat een latere generatie door vererfing de kleurafwijking draagt.

  © Foto: Maas van de Ruitenbeek
  Het is overigens door de jaren heen gebleken erg gebruikelijk te zijn deze "bastaarden" direct te elimineren.
  Vaak wordt gezegd dat deze dieren zwakker zijn. Dat durf ik te bestrijden. Deze dieren zijn kwetsbaarder, doordat ze meer opvallen, maar zeker niet zwakker dan de rest.
  Ik heb een foto gemaakt van twee "normale" biggen samen met Sneeuwvlokje. Hierop is duidelijk te zien dat Sneeuwvlokje groter is dan de anderen en dus aan de beste melkvoorziening van de zeug sabbelt.
  Wat ik wel vreemd vind, is dat een kleurafwijking bij reeën veel makkelijker geaccepteerd wordt.
  Zwarte reeën komen vaker voor en toch worden deze NIET per definitie direct afgeschoten.

  Persoonlijk denk ik dat Staatsbosbeheer met de beslissing het zwijntje te sparen veel goodwill kan kweken.
  Er is al veel te doen geweest rondom de leefsituatie van de edelherten in de Oostvaardersplassen en nu ontstaat er ineens een ware "oproer" over dit varkentje. Wanneer Staatsbosbeheer nu zou zeggen dat het beestje afgeschoten gaat worden, is de kans groot dat de publieke opinie zich tegen Staatsbosbeheer gaat keren.

  Ik hoop op nog meer van dit soort leuke varianten in de natuur (niet alleen bij zwijnen) en zal zeker proberen hiervan mooie opnamen te maken.

  Vriendelijke natuurgroeten,
  Maas van de Ruitenbeek
  Natuurfotograaf

  [ Website Maas van de Ruitenbeek ]

  click hier om terug te gaan naar de voorpagina van Nunspeet.Net

 • |


  Sponsor Sites
  Proximare
  Garage Vierhout
  Autoschade De Weerd

  NUNSPEET.NET
  digitaal nunspeet compleet

  al acht jaar bedacht en gemaakt door
  Gertjan van Wijk
  © NUNSPEET.NET
  alle rechten voorbehouden - all rights reserved
  http://nunspeet.net is onderdeel van de Nunspeet Village Groep ®
  KvK Harderwijk 08078404